Three-card monte

Three-card monte, in Groot- Brittanie bekend als “Findthe lady” en bekend in Frankrijk als “Bonneteau”, is een vertrouwensspel waarbij een speler gevraagd wordt om een som geld te bieden, in de veronderstelling dat hij of zij de geldkaart (de harten koningin) kan vinden onder 3 gesloten three-card monte kaarten. Dit kaartspel toont vele gelijkenissen met het verstoppen van iets onder een schelp, behalve dat er bijthree-card monte geen schelpen maar kaarten worden gebruikt.

Three-card monte is naast een vertrouwensspel en net als Go Fisheen behendigheidsspel. De beste winkansen liggen bij aandachtig het spel (de kaarten) te volgen want bij three-card monte wordt ongetwijfeld een portie magie gebruikt om het doel te bereiken.

Het ontstaan van three-card monte

three-card-monteHet woord monte komt uit een Mexicaans kaartspel dat gespeeld werd in de jaren 1800. Toen zwendelaars hun opmars maakten naar de VS in 1830, brachten ze ook dit spel mee.

Er wordt gespeculeerd dat dit kaartspel in Frankrijk is ontstaan halverwege de 19de eeuw. Maar er waren al publicaties halverwege de 18de eeuw. Zo omschrijft Robert-Houdin in 1861 heel beknopt het spel Three-card monte in zijn boek Les Tricheries des grecsdévoilées. De ware blootlegging vond echter plaats in 1902, toen de S. W. Erdnase’s boek “The expert aan de kaarttafel” werd gepubliceerd. Met dit boek kregen goochelaars, gokkers en oplichters gelijk als eerste de werkelijke en gedetailleerde omschrijving van hoe dit spel werkt.

Oplichterij

Three-card monte wordt vaak gezien als een spel in het leven geroepen door oplichters. En toch werkt het en wordt het vaak illegaal op straat gespeeld. Hiervoor gebruikt men vaak een kartonnen doos om de kaarten op te leggen, zodat alles bij onraad supersnel kan verdwijnen.

Spelregels

Het spel zelf is zeer eenvoudig. Een deler legt 3 kaarten met het gezicht naar beneden op een tafel. De deler toont dat een van de kaarten de geldkaart is en verstopt dan de kaart opnieuw in het setje van 3 kaarten om de speler in verwarring te brengen, zodat deze niet meer weet waar de geldkaart zich bevindt. Nadien krijgt de speler de gelegenheid om één van de drie kaarten te selecteren en van zodra de speler de doelkaart of geldkaart, krijgt de speler het ingezette bedrag terug, vermeerdert met hetzelfde bedrag; anders wordt de inzet verloren.

Legaliteit

three-cardThree-card monte spelen voor geld is illegaal wanneer het plaatsvindt in een openbare plaats. Er is een licentie vereist. Zo is het in Canada (en vermoedelijk ook de rest van de wereld), onder de sectie 206(1) van de Criminele code, illegaal om het volgende in relatie met three-card monte te doen:

  • geld ontvangen
  • mensen een voorwerp of om het even wat aan waardevol materiaal te vragen
  • three-card monte spelen in een openbare plaats
  • iemand te werk stellen om three-card monte te spelen in een publieke plaats
  • toelaten het spel te laten plaatsvinden

Indien three-card monte gespeeld wordt als amusement zonder het inzetten van geld, dan is het spel legaal. Legaal of illegaal is afhankelijk van de intenties van de organisator.