Spades

spadesSpades is net als Baccarateen spel vol spanning. Het biedt de spelers te gokken op slagen of de opeenvolging van de kaarten die men denkt te kunnen behalen in een ronde.

Het is een spel voor 4 personen en kan individueel gespeeld worden of met een partner. Of je nu individueel speelt of niet, je krijgt 13 kaarten en het is de bedoeling dat je biedt op het aantal punten dat je denkt te halen uit de 13 verkregen kaarten. Daar er ook strafpunten uitgedeeld worden, dien je er uiteraard voor te zorgen zo weinig mogelijk sancties te krijgen. De persoon of het team die het eerst 500 punten behaal, wint het spel.

Het delen van de kaarten

Spades of Schoppenjagen wordt gespeeld met een set van 52 kaarten, zonder de jokers.

Het bieden

Wanneer alle kaarten zijn gedeeld, doet elke speler een bod op het aantal slagen (hoogste kaart) dat men denkt te halen uit de 13 kaarten (tussen 4 en 13). Het bieden verloopt kloksgewijs. Het is aan te raden om op het bod te letten van je tegenspelers of partner. Ook de Blind Nihil biedingen zijn belangrijk (als je denkt niks te kunnen halen in de ronde), zowel van je partner als de tegen spelers.

Spades spelen

spades-cardDe kaarten puntenverdeling van hoog naar laag is: A, K, Q, J, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3 en 2. Ook is de set van schoppen het meest waardevolle, maar niemand mag de kaart schoppen gebruiken tot deze wordt gekocht.

Wanneer de 3 andere spelers denken 9 slagen te behalen, kan de gever of deler voor 4 slagen gaan omdat hij of zij weet hoeveel slagen er al weg zijn. Gaat de gever voor 3 slagen, dan wil dit zeggen dat minimaal één speler een slag meer heeft dan hij of zij te kennen heeft gegeven. Gaat de gever voor 5 slagen, dan betekent dit dat minimaal één speler een slag te weinig heeft dan hij of zij te kennen heeft gegeven.

Elke speler legt de hoogste kaart in de hand op tafel. De speler met de hoogste kaart wint de slag. Schoppen worden beschouwd als “troeven”. Ongeacht welke waarde de andere kaarten hebben, wanneer een spade wordt gespeeld, wint de hoogste schoppenkaart en de speler die deze slag wint, legt de eerste kaart in de volgende ronde.

De spelers blijven spelen tot er geen kaarten meer zijn. Nadien wordt gekeken naar hoeveel slagen iemand heeft gewonnen zoals men bij de start heeft geboden. Teams scoren het tienvoud plus één punt als het aantal behaalde slagen overeenkomt met hun samengesteld bod. Dit wordt ook “zandzak” genoemd. Als de zandzakken gelijk zijn aan tien punten of meer, volgt er eens straf van 100 punten. Als je niet alle slagen behaalt word je bestraft met 10 punten en als een speler een nulbod deed en toch slagen heeft, dan wint deze speler 100 punten. Het team dat het snelst 500 punten behaalt wint het spel.