Geschiedenis Gin Rummy

Eigenlijk is het een wonder dat niemand echt weet waar het spel vandaan komt of hoe het tot leven kwam. Er zijn veel verschillende theorieën, maar niemand is zeker over de nauwkeurigheid van de theorieën die tot de populariteit van Gin Rummy hebben geleid.

gin-rummy

Gin verscheen voor het eerst op het toneel aan het begin van de 20e eeuw. Sommige historici hebben Elwood Baker en zijn zoon, als uitvinders van het spel herkend. Het zou ElwoodBaker’s zoon geweest zijn, die op de proppen kwam met de naam van het spel. Een spel gebaseerd op de dranken gin en rum. Het kaartspelen was erg in trek in saloons waar gespeeld werd voor grof geld. Het is dus niet vreemd dat vele namen van kaartspelen hun oorsprong vinden in variaties van Rummy.

Hoe wordt het spel gespeeld?

Wie verslaafd is aan Rummikub zal zonder twijfel gelijkenissen vinden in Gin Rummy want net als Rummikub en om bij het spelen van kaarten te blijven three-card monte, is Gin Rummy een spel waarbij vertrouwen en vaardigheid centraal staan.

gin-rummy-cardHet spel wordt gespeeld met 2 spelers en een set van 52 kaarten. Elke speler krijgt eerst 1 kaart en diegene met de meest waardevolle kaart, start als deler. Vervolgens worden de kaarten opnieuw geschud en ontvangt elke speler 10 kaarten. Na het delen wordt de laatste kaart van de overblijvende kaarten zichtbaar en in het midden van de tafel gelegd. De rest van de kaarten wordt ernaast gestapeld, maar dan omgedraaid en niet zichtbaar voor de spelers. Zodra het spel start, mag elke speler een kaart van de niet-zichtbare stapel nemen. Tegelijkertijd leg je een kaart uit je hand op de zichtbare stapel. Hierbij is het verboden om de kaart op tafel te leggen die je net van de niet-zichtbare stapel nam. Wanneer de stapel is opgebruikt, worden de kaarten van de spelers op tafel gelegd. Is er een speler die al zijn of haar kaarten kan uitleggen, dan wordt dit Gin genoemd. Ook wordt er op tafel geklopt bij minder dan 10 punten in de hand.

Puntenverdeling

1 punt voor aas, 2 tot 10 punten zoals op de gecijferde kaarten weergegeven wordt en 10 punten voor de figuurkaarten. Het te behalen punten om te winnen wordt bepaald door de spelers.

Gin Rummy spelen voor geld

Met of zonder inzet van geld heb je bij Gin Rummy een strategie, vertrouwen en een goed geheugen nodig.